Dovolená pro gurmány v Nebespánu

Poznávat neznámé kraje skrze jídlo a dopřávat si při cestování kromě tradičních zážitků i ty gurmánské, láká i u nás stále více lidí. Provozovatelé hotelů, restaurací a penzionů se novému trendu pohotově přizpůsobují.

Cestovat a dobře jíst, to jsou dvě aktivity, které máme rádi. Jejich propojením vznikla gastroturistika – jedno z nejrychleji se rozvíjejících odvětví cestovního ruchu.

Zahrada Nebespán
Zahrada boutique hotelu Nebespán v Kašperských Horách. Foto: www.nebespan.cz

„Vždy jsme se snažili předkládat našim hostům prvotřídní kuchyni, protože si jich vážíme a dobře víme, jak moc dokáže jídlo ovlivnit náladu a pocity, které si spojujeme s daným místem. Ale před pár lety jsme si všimli, že stoupá počet návštěvníků, kteří k nám přijíždějí za gastronomickými zážitky zcela cíleně. Tehdy jsme si s manželem uvědomili, že se jedná o nastupující nový trend, který jsme dosud znali jen z ciziny, a rozhodli jsme se tomu přizpůsobit i naši nabídku,“ vzpomíná Sabina Kmecová z (boutique) hotelu Nebespán v Kašperských Horách.

Manželé Kmecovi původně provozovali baby friendly hotel, ale jak jejich děti odrůstaly, začalo je lákat zaměřit se do budoucna více na gastronomii. I nadále k nim samozřejmě jezdí rodiny s dětmi, které tu mají příjemné zázemí, ale v povědomí tuzemských i zahraničních hostů se stává šumavský Nebespán synonymem špičkové zážitkové gastronomie s jedinečným francouzským šarmem.

Kávový dýchánek

Nebespán pokoje
Luxusní pokoje zajistí maximální pohodlí. Foto: www.nebespan.cz

Novému trendu majitelé přizpůsobili i interiéry – například z bývalé velké dětské herny se stala stylová kavárna a restaurace vybavená thonetkami a pohodlnými křesílky, kde si vychutnáte skvělou kávu připravovanou na legendárním přístroji La Marzocco. „Kávu, kterou nabízíme hostům, jsme vybírali velmi pečlivě, z mnoha různých vzorků, a připravuje ji pro nás vyhlášená pražská pražírna. Je plného krémového těla, v suchém aroma dominuje vůně lískových oříšků a v espressu vyniká její delikátní čokoládová chuť s akcenty pečených broskví a doteky citronu,“ popisuje vlastnosti lahodného moku Sabina Kmecová, která je i iniciátorkou zdejších seminářů přípravy kávy, na nichž vystupují ti nejlepší baristé.

Ovšem co by to bylo za kávovou siestu bez dortíku rozplývajícího se v ústech! Je libo vanilkové cupcakes, višňový cheesecake, megavětrník nebo bezlepkovou roládu? Ať už si vyberete kterýkoli z lákavých dortů vystavených ve vitríně, jedno je jisté – bude to poctivý domácí kousek vlastnoručně vyrobený zdejší skvělou cukrářkou Janou. S jejím uměním se můžete blíže seznámit, přihlásíte-li se do některého z víkendových kurzů, kde vás naučí péct neodolatelné zákusky s francouzským šmrncem!

Bourguignon, nebo foie gras?

Kuchař Francois Thuille
Francouzský kuchař Francois Thuille. Foto: www.nebespan.cz

Ostatně jedinečné kouzlo Francie vás bude v Nebespánu doprovázet na každém kroku – nejen při poslechu francouzských šansonů, které často znějí zdejší kavárnou, ale i ve chvíli, kdy dostanete hlad či chuť na nějakou zajímavou delikatesu.

Výborné jídlo pro hosty připravuje kuchař Francois. Využívá přitom výhradně čerstvé suroviny, které zčásti pocházejí od místních nebo sousedních bavorských farmářů, a snaží se respektovat i regionální zvyklosti. V Nebespánu si tak pochutnáte na klasické i venkovské francouzské kuchyni, ale také na pokrmech respektujících tradiční místní receptury. „Naše menu v rozsahu jedné A4 každý den obměňujeme, a často se stane, že některá jídla přes den vyprodáme.  Francois, původní profesí řezník, připravuje nejen skvělé paštiky a terinky, ale vyrábí si i vlastní šunku, klobásky a dokonce i čerstvý kravský a kozí sýr. Francouzská kuchyně je přirozeně bezlepková a pracuje se spoustou zeleniny, a tak v naší nabídce najdete každý den hned několik bezlepkových i vegetariánských jídel. Labužníky pravidelně zveme na sezonní degustační menu. V poslední době jsme zaznamenali zvýšenou poptávku po špičkových vínech, a proto jsme oslovili sommeliéra z jedné pražské michelinské restaurace, který nám pomohl sestavit opravdu krásný a přitom cenově dostupný vinný lístek.“ uzavírá Sabina Kmecová.

Zaujalo nás

Domácí koláč Nebespán
Domácí koláče jsou v Nebespánu neodolatelné. Foto: www.nebespan.cz

Za loňský rok navštívilo Šumavu téměř 900 000 návštěvníků, přičemž některá informační střediska napočítala rekordní návštěvnost za poslední tři roky Mezi oblasti, kam turisté nejčastěji zamířili, byly i Kašperské Hory. (Zdroj: NP Šumava).

Nebespán v Kašperských Horách je nejen útulná kavárna a restaurace, kde ochutnáte lahodné francouzské i šumavské speciality, poctivé domácí zákusky a skvělou kávu, ale také první boutique hotel na Šumavě. Můžete se tady ubytovat v nových luxusních pokojích s výhledem na hrad Kašperk i okolní šumavské kopce nebo v komfortních apartmá. Snídani s výběrovou kávou od místních baristů si vychutnáte přímo v kavárně nebo na venkovní terase. O gastrozážitky se v Nebespánu postará i gurmánský obchůdek, kde na návštěvníky s pravidelnými obměnami čeká vždy jeden nový vyzkoušený recept a kvalitní suroviny z okolních farem.

Více na www.nebespan.cz

 

Přidejte svůj komentář!

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*