Francouzský mandlový koláč s překvapením

Vyzkoušejte skvělý dezert z listového těsta plněný rafinovanou mandlovou náplní a ukrývající malé překvapení. Ve Francii ho připravují na svátek Tří králů, ale dokonalou sladkou tečkou za vaším obědem se může stát kdykoli během roku.

Francouzský mandlový koláč s překvapením
Francouzský mandlový koláč s překvapením. Foto: www.nebespan.cz

„Kromě mandlové náplně se do koláče ukryje také mince či fazolka jako symbol jarní plodnosti. Koláč se servíruje na stůl celý a vy ho můžete ozdobit zlatou papírovou korunou. Před očima všech se nakrájí a nejmladší člen rodiny určuje, komu připadne ten který kousek. Ten, kdo najde minci, má pak po celý zbytek dne různá privilegia, která si rodina předem určí. Podává se vlažný ke kávě nebo čaji a je vážně báječný! Upečte si ho a zažijete doma legraci,“ doporučuje šéfkuchař François Thuille, původem z francouzského Cognacu, který nově vede kuchyni restaurace Nebespán v Kašperských Horách.

Potřebujeme:

Žloutkový krém: 2 žloutky, 60 g moučkového cukru, 30 g hladké mouky, trochu vanilky, 250 ml polotučného mléka

Mandlová náplň: 80 g změklého másla, 4 vejce, 180 g mandlové mouky (jemně mleté loupané mandle), 100 g moučkového cukru, malý panák rumu, pár kapek mandlové esence

  • 2 listová těsta v roli (cca 250 g)
  • 1 žloutek
  • voda
  • forma cca 28 cm na koláč/dort s vyšším okrajem

Postup:

  1. Žloutkový krém: Přiveďte k varu mléko s vanilkou. Vyšlehejte metlou žloutky s cukrem, přimíchejte postupně mouku a horké mléko. Vraťte vše do hrnce, přiveďte k varu a vařte asi 3 minuty. Hotový krém vlijte například do hranaté misky potažené potravinářskou folií a nechte přibližně 1 hodinu vychladnout.
  2. Mandlová náplň: Vyšlehejte 4 vejce se 100 g cukru, přidejte mandlovou mouku, rum, mandlovou esenci, měkké máslo a vymíchejte.
  3. Vymíchejte vychladlý žloutkový krém a postupně k němu přimíchejte mandlovou náplň. Směsí naplňte cukrářský sáček.
  4. Z listového těsta vykrojte 2 kruhy o velikosti formy a jeden položte na dno. Vyšlehejte žloutek s vodou a pečlivě potřete okraje těsta. Pomocí cukrářského sáčku naplňte připravenou směsí (cca 1,5 cm výška) a nezapomeňte vložit fazolku nebo omytou malou minci. Navrch položte druhý kruh a dobře spojte okraje a přitlačte je hranou nože v obou směrech. Koláč potřete žloutkem a nechte aspoň půl hodiny odpočinout. Potřete ještě jednou a ozdobte hranou nože. Pečte na 180 stupňů asi 40 minut. Koláč podávejte vlažný.

 

Nebespán
Nebespán je synonymem pro boutique hotel i gurmánskou dovolenou na Šumavě. Foto: www.nebespan.cz

Dovolená na Šumavě pro gurmány: Pokud jste gurmáni, víkend nebo dovolená v hotelu a restauraci Nebespán v Kašperských Horách je pro vás tím pravým odpočinkem – od rána do večera se tady vše nese v gurmánském duchu. Ráno si dáte v restauraci v duchu prvorepublikových kaváren s klasickými thonetkami a pohodlnými křesílky špičkovou kávu připravenou na legendárním kávovaru Marzocco a k tomu ochutnáte domácí dortík či lahodný zákusek od nápadité cukrářky Jany. Na oběd či večeři vás tady čekají speciality francouzské nebo šumavské z regionálních potravin, které připravuje šéfkuchař François Thuille, pocházející z francouzského Cognacu. Původně se vyučil řezníkem a za gastronomií procestoval mnoho zemí. Vařil v Africe, Polsku, Moskvě, Mongolsku, Šanghaji a nyní velí restauraci Nebespán. Ten je ale také vůbec prvním boutique hotelem na Šumavě. Což znamená, že na večeři zaběhnete i v zimě jen tak ve střevíčkách, protože se tady můžete přímo nad restaurací ubytovat v komfortních apartmá nebo luxusních romantických pokojích s výhledem na hrad Kašperk i okolní šumavské kopce.

Více na www.nebespan.cz

 

Přidejte svůj komentář!

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*