Ghí – poctivé máslo, se kterým nikdy není nuda

Před pár lety ho u nás skoro nikdo neznal, dnes je hvězdou kuchyní. Není divu – ghí, poctivé přepuštěné máslo, se kterým vařily už naše babičky, má totiž spoustu výjimečných vlastností. A také mnoho podob. Snadno s ním připravíte voňavý štrúdl, asijskou specialitu i řízný guláš.

České ghíčko
Ghí je čistý máselný tuk nejvyšší kvality získaný přepuštěním čerstvého másla. Foto: www.ceskeghicko.cz

„Myslím si, že ghí je právem považované za superpotravinu, protože je v řadě věcí jedinečné a zdraví prospěšné. Naše tělo ho velmi dobře tráví, podporuje vstřebávání živin i obranyschopnost, a protože má vysoký kouřový bod 250 °C (běžné máslo má 170 °C), nepřepaluje se, a tak na něm snadno a bez výčitek svědomí připravíte i smažený řízek. Ovšem stejně tak se hodí do sladkých jídel – třeba bábovka, do které přidáte místo běžného tuku ochucené ghí se skořicí a vanilkou, bude nadýchaná a voňavá. Pikantní ghí s chilli je zase ideální do guláše nebo na topinky,“ dává lákavé příklady, jak využít čistý máselný tuk v kuchyni, Andrea Zpěváková Dostálová ze společnosti České ghíčko.

Ostatně i nekonečná variabilita použití ghí byla před lety důvodem, proč se Andrea rozhodla začít ghí vyrábět ve velkém. A nezůstalo jen u samotného čistého ghíčka…

Edice stvořená pro gurmány

Ghí je významný nosič chutí, vůní a specifických účinků koření a bylin. Proto vznikla řada ochucených ghíček, s nimiž je možné v kuchyni skutečně experimentovat – a úspěch je vždy zaručen. Speciální gurmánskou edici tvoří:

Ghí speciál se skořicí a vanilkou – jemně ochutí a provoní snídaňovou kaši nebo jablečný štrúdl. Poduste na něm plátky banánů, jablek a hrušek, připravte palačinky či lívance. Ghí přepuštěné máslo speciál skořice s vanilkou koupíte na www.ceskeghicko.cz v balení 220 ml za 155 Kč.

Ghí speciál chilli – pikantní ghíčko najde vítané využití při přípravě mexických a asijských jídel. Nebo jako základ guláše, omáček na těstoviny, topinek. Použijte ho kdekoliv, kde chcete, aby jídlo získalo pořádné grády.Ghí přepuštěné máslo speciál chilli koupíte na www.ceskeghicko.cz v balení 220 ml za 155 Kč.

Ghí speciál s levandulí – voňavé a zklidňující ghíčko přidejte do těsta při pečení sušenek, bábovky nebo piškotů. „A překvapivě lahodnou chuť dodá i rybám! Nebo upečte v troubě brambory ve slupce a pak do nich vmíchejte dvě lžíce levandulového ghí a rozetřený stroužek česneku,“ dává vyzkoušené tipy Andrea Zpěváková Dostálová ze společnosti České ghíčko.

Ghí přepuštěné máslo speciál levandule koupíte na www.ceskeghicko.cz v balení 220 ml za 155 Kč.

Ghí speciál konopí – hojivé ghíčko neovlivní chuť pokrmu, zato mu předá své jedinečné účinky. Konopí v ghí (je technické, s vysokým množstvím kanabidoidu CBD) pozitivně ovlivňuje trávení, růst, vývoj, látkovou přeměnu. Přidejte denně lžičku do jídla, do polévky, na kaši nebo pod vajíčka. Ghí přepuštěné máslo speciál konopí koupíte na www.ceskeghicko.cz v balení 220 ml nyní za 99 Kč.

České ghíčko - dárkové balení speciál
Čtyři degustační skleničky čistého máselného tuku s chutí a vůní másla, ale s jinými vlastnostmi a složením. Foto: www.ceskeghicko.cz

Tip pro opravdové fajnšmekry:

Dárkové balení Speciál 4x 125 ml obsahuje čtyři degustační skleničky: Ghí se skořicí a vanilkou, Ghí s chilli, Ghí s levandulí a Ghí s konopím. Pokud hledáte ideální dárek pro milovníky tvořivé kuchyně, pro lidi, kteří rádi zkoušejí něco nového, právě jste ho našli. V každé malé skleničce je kousek exotiky, vášně, chuti a neskutečné vůně! Dárkové balení Speciál 4x 125 ml koupíte na www.ceskeghicko.cz za 444 Kč.

Ghí je čistý máselný tuk nejvyšší kvality získaný přepuštěním čerstvého másla. Odstraněním mléčné bílkoviny a odpařením vody získává velmi dlouhou trvanlivost bez nutnosti chlazení. V lednici, nebo jen ve spíži vydrží minimálně 12 měsíců. Ghí můžete použít všude tam, kde byste použili jakýkoliv jiný tuk. Vylepší polévku i omáčku, je skvělé na dušenou zeleninu, při pečení jím nahradíte všechny margaríny i máslo. Zároveň zlepšuje trávení a obsahuje vitamíny (A, D, E, K). Protože je bez mléčné bílkoviny, mohou si chuť a vůni másla dopřát i lidé s intolerancí kaseinu a laktózy. Ajurvéda považuje ghí za zásadní potravinu pro zdravý vzhled, mentální rovnováhu a dobré trávení. Darujete-li někomu ghí, znamená to, že myslíte na jeho zdraví a pohodu.

Více na www.ceskeghicko.cz

Přidejte svůj komentář!

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*