Halušky s restovanou slaninou, kopřivami a smetanou

„Halušky jsou jen zdánlivě slovenská specialita. Tradičně se připravovaly i na Valašsku, kde se jim říkalo „kúsky“ nebo „koláčky“. Nejčastěji se podávají se zelím, ovčí brynzou, ale také se špenátem nebo dokonce s povidly. Obliba krajových pokrmů roste a halušky mezi ně rozhodně patří,“ říká Pavel Václavík, šéfkuchař Spa hotelu Lanterna ve Velkých Karlovicích, který přináší recept na pravé halušky.

Halušky s restovanou slaninou, kopřivami a smetanou
Halušky s restovanou slaninou, kopřivami a smetanou. Foto: www.lanterna.cz

Potřebujeme:

  • 500 g brambor
  • 150 g polohrubé mouky
  • 1 vejce
  • sůl
  • pepř
  • 150 g slaniny
  • čerstvé mladé kopřivy
  • 250 ml smetany

Postup:

  1. Brambory oloupeme a nastrouháme najemno nebo rozmixujeme. Smícháme s polohrubou moukou a vajíčkem a propracujeme.
  2. Protlačíme přes síto na halušky do vroucí osolené vody. Jakmile halušky vyplavou nahoru, ještě minutu je provaříme. Vyjmeme pomocí síta na plech a zlehka prokápneme olejem.
  3. Čerstvé kopřivy opláchneme, spaříme vařící vodou a překrájíme je.
  4. Na pánvi orestujeme dozlatova nakrájenou slaninu, přidáme kopřivy, halušky, smetanu, promícháme, ochutíme solí a pepřem a servírujeme.

 

Pavel Václavík, restaurace Vyhlídka Spa hotelu Lanterna

Pavel Václavík, restaurace Vyhlídka Spa hotelu Lanterna
Pavel Václavík, restaurace Vyhlídka Spa hotelu Lanterna. Foto: www.lanterna.cz

„Doma jsme vždy vařili typická česká a moravská jídla a používali domácí suroviny. Mám rád sezónní potraviny a bylinky, pěstujeme je na zahrádce nebo je sbíráme na loukách v okolí. Většina kuchařů se spoléhá, že jim dodavatel suroviny přiveze. Podle mě je ale lepší, když host může ochutnat to, co mu nabízí region, v němž se právě nachází – od surovin až po krajové recepty. Proto spolupracujeme s místními farmáři a hosté tak mohou ochutnat „skutečné“ Valašsko.“

Spa hotel Lanterna je díky komorní atmosféře, klidné lokalitě, špičkovým wellness službám a moderní krajové gastronomii ideálním útočištěm pro náročné hosty vyhledávající pohodovou relaxaci v Beskydech. V hotelovém L-Spa najdete bazén, saunový svět a bohatou nabídku tradičních i exotických masáží. Pro náročné gurmány je v hotelu otevřena zážitková restaurace Vyhlídka, nabízející šestichodová menu snoubená s lahodnými víny. Sportovci mohou využít golfové hřiště, tenisové kurty či půjčovnu segwayů. Na Lanterně každý měsíc pořádají řadu výjimečných akcí od Oscarového večera s režisérem Jiřím Menzelem, přes Kurz etikety Ladislava Špačka či Běžeckou školu Miloše Škorpila. A co trocha meditace na víkendovém kurzu jógy vedeném zkušeným indickým jogínem?

Více na www.lanterna.cz

Přidejte svůj komentář!

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*