Kurz pečení i recept na tu nejchutnější vánočku

Vánočka k Vánocům prostě patří. A co kdybyste si ji letos upekli sami? Pokud nevíte, jak na to, vše se naučíte na Kurzu pečení vánočky, který pořádají v prosinci v hotelu Galik ve Velkých Karlovicích. Recept od zkušených pekařek však najdete i zde…

Spa hotel Lanterna - Valašská vánočka
Tradiční valašská vánočka. Foto: www.lanterna.cz

Vánočka u nás nemůže chybět na žádném vánočním stole. Už jen její název vypovídá o tom, že se má připravovat právě o těchto svátcích. „Na Valašsku nechyběla ani na stolech těch nejchudších a váže se k ní řada tradic. Připomínat má Ježíška v peřince a původně ji hospodyně pekly v noci z 23. na 24. prosince, tedy na Štědrý den. Do těsta často přidávaly peníz, a kdo z rodiny jej ve své vánočce našel, ten měl být nadcházející rok nejen bohatý, ale také štědrý a zdravý,“ říká pekařka a cukrářka Pavla Stoklasová z Resortu Valachy ve Velkých Karlovicích, jež tady v prosinci pořádá Kurzy pečení vánočky. Ty navazují na zdejší oblíbené kurzy pečení valašských frgálů. Pro velký zájem k nim v Resortu Valachy postupně přidává další atraktivní témata.

S vyzkoušeným receptem i mnoha tajnými tipy, jak upéct křehkou a chutnou vánočku, se s vámi podělí o třech adventních sobotách (3., 10. a 17. 12. 2022) v hotelu Galik. Naučíte se, jak správně zpracovat těsto, i jak ho zaplétat tak, abyste se mohli po vytažení vánočky z trouby chlubit jejím krásným tvarem. Ale pozor: kurzy tady pořádají pouze o třech adventních sobotách a kapacita kurzu je omezena! Více na www.valachy.cz

Spa hotel Lanterna - Valašská vánočka
Vánočku posypte plátky mandlí. Foto: www.lanterna.cz

Recept pekařek z Resortu Valachy na tradiční valašskou vánočku:

Na jednu vánočku potřebujeme: 500 g hladké mouky, 385 g másla, 180 g mletého cukru, 3 vejce, 40 g vanilkového cukru, 35 g droždí, 250 ml mléka, špetku soli, citronovou (případně i pomerančovou) kůru z bio plodů, rozinky (nejlépe namočené v rumu, ale pozor, můžou těsto „zašednout“), vlašské ořechy (nasekané), mandle (plátky), 1 dl rumu

Rada Pavly Stoklasové: Na vánočku si rozhodně nakupte kvalitní suroviny, opravdu se na nich nevyplatí šetřit. Myslete také na to, že je dobré nechat suroviny, které se skladují v lednici, nějaký čas před pečením aklimatizovat třeba na kuchyňské lince, aby získaly pokojovou teplotu.

Postup:

  1. Nejprve si připravíme kvásek, a to tak, že droždí rozdrobíme do větší misky a přilijeme asi 100 ml vlažného mléka – pozor: ne horkého! Přidáme lžíci cukru a mouky, vše promícháme a počkáme pár minut, až kvásek vzejde.
  2. Do velké mísy nasypeme prosátou mouku, zbytek mletého cukru, špetku soli, dva žloutky, 135 g změklého másla, vzešlý kvásek a zbylé mléko.
  3. Těsto vypracujeme pomocí vařečky, aby se pěkně odlepovalo od stěn mísy. Chvíli to trvá, ale rozhodně se vyplatí dát si s vypracováním těsta práci.
  4. Do vypracovaného těsta na závěr přidáme ostatní suroviny – rozinky, citronovou kůru, vlašské ořechy, a pokud chceme mít vánočku skutečně bohatou, můžeme přidat i nastrouhanou pomerančovou kůru.
  5. Hotové těsto necháme asi 20 minut odpočinout, až vykyne.
  6. Těsto rozdělíme na 6 bochánků a necháme je ještě chvíli podkynout.
  7. Z bochánků vyválíme stejně dlouhé prameny, položíme je pěkně vedle sebe a začneme plést. Vždy svrchu dolů zleva doprava až k tomu poslednímu – jinak se prameny vytahují a mění délku. Vánočku přeneseme na plech, potřeme ji rozšlehaným vajíčkem a posypeme plátky mandlí.
  8. Vánočku ještě necháme cca jednu hodinu nakynout a pak pečeme při 165 °C přibližně 25 minut.

Tajný tip Pavly Stoklasové: Po upečení vánočku ještě potřeme směsí ze zbylých surovin (250 g másla, 1 dl rumu, 30 g vanilkového cukru a 100 g mletého cukru), necháme ji úplně vychladnout a můžeme krájet.

Přidejte svůj komentář!

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*