Recept na ovocný chléb Zelten

Upečte si specialitu z Jižního Tyrolska – sladký ovocný chlebíček Zelten.

ovocný chlebíček Zelten
Místní specialita – ovocný chlebíček Zelten. Foto: www.suedtirol.info/cs

Ovocná směs:

  • 500 g sušených fíků
  • 250 g rozinek nakrájených na plátky
  • 120 g vlašských ořechů
  • 120 g piniových oříšků
  • 120 g mandlí
  • 50 g kandovaných pomerančů a citrónů
  • 70 g medu
  • 50 ml červeného vína
  • 1 sklenice rumu
  • ½ polévkové lžíce strouhané pomerančové kůry
  • ½ polévkové lžíce strouhané citrónové kůry
  • ½ polévkové lžíce mleté skořice
  • ½ lžičky mleté skořice

Těsto na chléb:

  • 200 ml vlažné vody
  • 100 g pšeničné mouky
  • 150 g žitné mouky
  • 25 g droždí
  • Sůl
  • 1 polévková lžíce oleje
  • 1 polévková lžíce anýzu

Na ozdobení: Oloupané mandle, ořechy, sušené třešně, med

Postup:

Jemně pokrájíme sušené ovoce, kandované ovoce a ořechy. Do mísy přidáme rozinky, rum, citrónovou a pomerančovou kůru spolu s kořením, dobře promícháme a necháme namočené přes noc. Druhý den ingredience smícháme s chlebovým těstem a vypracujeme malé tenké bochánky, potřeme je sirupem nebo medem a pečeme na střední teplotu asi 45 min. V průběhu pečení se bochánky občas potírají sirupem. Ozdobte kandovaným ovocem a mandlemi a nechte 24 hodin vychladnout. Uchovávejte na chladném místě.

Recept můžete shlédnout zde: https://www.youtube.com/watch?v=-j86BqgjaGw

Přidejte svůj komentář!

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*