Recept zimy: hovězí líčka s pečenou kořenovou zeleninou

„V zimě potřebujeme vydatná jídla. Hovězí maso v kombinaci s kořenovou zeleninou má specifickou neodolatelnou chuť – maso získá vůni zeleniny a zelenina zase vůni masa. Je to ideální pokrm do zimy a studeného počasí,“ říká Josef Tydlačka, kreativní šéfkuchař Spa hotelu Lanterna ve Velkých Karlovicích, který pro vás připravil recept na hovězí líčka s pečenou kořenovou zeleninou a bramborovou kaší.

Lanterna - Hovězí líčka s pečenou kořenovou zeleninou
Hovězí líčka s pečenou kořenovou zeleninou. Foto: www.lanterna.cz

Potřebujeme: 600 g hovězích líček, 2 cibule, 100 g sádla, 300 ml červeného vína (důležitá rada – čím lepší víno, tím lepší líčka!), 100 g mrkve, 100 g celeru, 100 g petržele, 50 g másla, 500 g brambor, 100 ml smetany, 100 ml mléka, 100 g másla, lžíce rajského protlaku, sůl, pepř

Postup:

  1. Hovězí líčka opláchneme, osušíme, očistíme od blan a nakrájíme na stejné kousky. Osolíme, opepříme, orestujeme dozlatova na sádle.
  2. Líčka vyjmeme a ve výpeku orestujeme nakrájenou cibuli dozlatova. Ke konci přidáme lžičku rajského protlaku, zalijeme vínem a orestujeme „do zrcadla“. Je důležité odpařit co nejvíce z vína. Pak už jen přidáme líčka, zalijeme je vývarem a dusíme pod poklicí doměkka.
  3. Kořenovou zeleninu nakrájíme na tenké plátky a opečeme na másle dozlatova, osolíme, opepříme.
  4. Jako přílohu můžeme zvolit bramborovou kaši: Brambory uvaříme ve vroucí osolené vodě doměkka, scedíme je a rozšleháme s máslem, mlékem a smetanou. Pro hladší kaši můžeme propasírovat přes sítko.

Rada Josefa Tydlačky ze Spa hotelu Lanterna, jak pokrm servírovat: Bramborovou kaši dáme na střed talíře, uděláme do ní důlek na líčka a ta posypeme orestovanou zeleninou.

Noc bílých lanýžů
Užijte si luxusní lanýžové menu. Foto: www.lanterna.cz

Valašsko na talíři

Spa hotel Lanterna ve Velkých Karlovicích je díky komorní atmosféře, klidné lokalitě, špičkovým wellness službám a moderní krajové gastronomii ideálním útočištěm pro náročné hosty vyhledávající pohodovou relaxaci a gastro zážitky v Beskydech. V hotelovém L-Spa najdete bazén, saunový svět a bohatou nabídku exotických masáží. Pro náročné gurmány je v hotelu otevřena zážitková restaurace Vyhlídka, nabízející šestichodová menu snoubená s lahodnými víny, a pořádají zde také vyhlášené tematické gastronomické akce, jako je například Noc bílých lanýžů.

Více informací najdete na www.lanterna.cz

Přidejte svůj komentář!

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*