V zimě vsaďte na kurkumu a pepř

Podle ajurvédy, 5000 let staré indické medicíny, mají pokrmy obsahující kurkumu a pepř schopnost prohřát tělo a zbavit ho chladu, který nás oslabuje. Účinným prostředkem pro podporu imunity je pak podle ní ghí, přepuštěné máslo. Na podzim i v zimě tak jistě oceníte pomocníka do kuchyně, který v sobě tohle vše spojuje…

V zimě vsaďte na kurkumu a pepř (Foto: www.ceskeghicko.cz)

Kurkumin a piperin. To jsou parťáci, kteří se starají o naše zdravé zažívání. Kurkuma je známá superpotravina, u které se uvádí, že má až 50 pozitivních účinků na naše zdraví, a pepř zase umocňuje vstřebatelnost ve střevech.

„Skvělým nosičem těchto všeléků je tuk. Konkrétně ghíčko, přepuštěné máslo, je výborným nosičem koření, to znamená, že ještě podtrhne jeho chuť a vůni. A proto jsme se rozhodli obohatit nabídku klasických ghí o gurmánskou řadu ochucených ghíček. Dnes tak můžete vyzkoušet například kombinaci ghí s kurkumou a pepřem, česnekem a solí, pikantní s chilli, anebo sladké s vanilkou a skořicí, což ještě víc usnadní přípravu slaných i sladkých jídel. Ghí s chilli využijete do guláše, ghí s česnekem a solí na topinky a ghí s kurkumou a pepřem potěší každého, kdo rád připravuje exotičtější kuchyni,“ vysvětluje Andrea Zpěváková Dostálová ze společnosti České ghíčko ve Vysokém Mýtě.

Na kurkumovém ghí od Českého ghíčka můžete na podzim a v zimě připravovat zeleninová jídla, a když vaříte rýži, nejdříve ji na něm lehce opečte – pak bude dokonalá! Ghí speciál kurkuma & pepř koupíte na www.ceskeghicko.cz v balení za 155 Kč.

Zahřívací polévka Andrey Zpěvákové Dostálové:

„Mezi mé favority patří polévka, v níž se dýně kombinuje s červenou čočkou a zázvorem.  Dříve jsem dýni a další zeleninu nejprve opékala na klasickém ghí, ale od té doby, co jsme objevili ghíčko s kurkumou a pepřem, sáhnu vždy po něm. Tahle kombinace přepuštěného másla a koření dá totiž polévce jedinečnou chuť, a navíc i neodolatelnou vůni,“ doporučuje Andrea Zpěváková Dostálová ze společnosti České ghíčko.

Suroviny: 1/4 dýně, 1/2 hrnku červené čočky, 2 mrkve, 1 batát, 1 středně velká cibule, kousek zázvoru (asi 3 cm), 2 pol. lžíce Ghíčka s kurkumou a pepřem, sůl, drcený kmín, koriandr, 1 hrst sekané hladkolisté petržele

Andrea Zpěváková Dostálová ze společnosti České ghíčko. Foto: www.ceskeghicko.cz

Postup:

  1. Zeleninu očistíme, oloupeme a pokrájíme na větší kousky. Cibuli nasekáme nadrobno. Zázvor nastrouháme najemno.
  2. V hrnci rozehřejeme ghíčko a přidáme nejprve zázvor, kmín a koriandr, aby se koření mohlo hezky rozvonět. Pak vsypeme všechnu další pokrájenou zeleninu a krátce opečeme, aby se tuk, zelenina a koření vzájemně propojily.
  3. Následně vsypeme čočku a vše v hrnci zalijeme 1,5 litrem vody a osolíme (případně použijeme zeleninový vývar).
  4. Polévku povaříme asi 20 minut a po této době ji rozmixujeme tyčovým mixérem dohladka.

Tip Andrey Zpěvákové Dostálové z Českého ghíčka: Polévku podávejte s nasucho opečenými dýňovými a slunečnicovými semínky a lžičkou dýňového oleje. Hodí se posypat sekanou petrželkou.

Přidejte svůj komentář!

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*