Lahodný houbový krém po valašsku

Houbová sezona je tu! Přemýšlíte, co vykouzlit z darů lesa? Šéfkuchař zážitkové restaurace Vyhlídka ve Spa hotelu Lanterna Pavel Václavík přináší osvědčený recept na lahodný houbový krém.

Hříbkový krém Lanterna
Vynikající hříbkový krém. Foto: www.lanterna.cz

Pavel Václavík, šéfkuchař restaurace Vyhlídka ve Spa hotelu Lanterna ve Velkých Karlovicích, je velký milovník houbaření. A Valašsko, kde je spousta hřibových lesů, mu k tomu ještě nahrává: „Ve vrcholné houbařské sezóně chodím do lesa i několikrát týdně. Houbaření je pro mě skvělá relaxace. Doma z hub nejčastěji vaříme omáčky, zavařujeme je, část si jich také vždy necháme do zásoby – podusíme je a uskladníme do mrazáku. Oblíbili jsme si bedly, které ale nepřipravujeme v klasickém trojobalu, pouze je orestujeme na másle se solí a kmínem a jíme s chlebem či bagetou. Osobně mě nejvíce překvapily bílé lanýže, které začaly růst i na Valašsku. Zkusil jsem z nich připravit halušky a chutnaly výborně.“

Hříbkový krém

(pro 4 osoby)

Suroviny:

  • 100 g másla
  • 100 g mrkve
  • 100 g celeru
  • 100 g petržele
  • 1 cibule
  • 50 g hladké mouky
  • 200 g čerstvých hřibů
  • 150 ml smetany
  • 500 ml vývaru nebo vody
  • pepř, sůl

Postup:

  1. Na másle orestujeme dozlatova nakrájenou kořenovou zeleninu, přidáme nakrájenou cibuli a krátce orestujeme.
  2. Zaprášíme hladkou moukou, zalijeme vývarem, osolíme, opepříme a provaříme společně s hříbky cca 20 minut.
  3. Zalijeme smetanou a rozmixujeme tyčovým mixérem.

    Pavel Václavík
    Pavel Václavík, šéfkuchař Spa hotelu Lanterna. Foto: www.lanterna.cz

Tip Pavla Václavíka: Pokud bychom se chtěli vyhnout zahušťování moukou, můžeme hned na začátku přidat do vývaru oloupanou a na kostičky nakrájenou větší bramboru.

Spa hotel Lanterna ve Velkých Karlovicích je díky komorní atmosféře, klidné lokalitě a špičkovým wellness službám ideálním útočištěm pro ty, kdo vyhledávají pohodovou relaxaci. V hotelovém L-Spa najdete bazén, saunový svět a bohatou nabídku tradičních i exotických masáží. Mezi mimořádné zážitky patří rituály Pure Fiji, třeba masáž studenými a horkými lasturami, cukrový peeling nebo masáže čistým kokosem. Pro náročné gurmány je v hotelu otevřena zážitková restaurace Vyhlídka, nabízející šestichodová menu snoubící se s vyhlášenými víny.

Více na www.lanterna.cz

Přidejte svůj komentář!

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*