Voní a nepřipaluje se. Dá šmrnc jakékoliv polévce i omáčce, je skvělé na dušenou zeleninu, při pečení jím nahradíte všechny margaríny i máslo a lze ho namazat i na chléb a jíst za studena. A také využít k zevnímu použití na hojení ran nebo po štípnutí hmyzem. O čem, že je řeč? O ghí, čistém máselném tuku té nejvyšší kvality, který si získává přízeň čím dál více Čechů. Tady je 10 důvodů, proč ho používat.
![České ghíčko](https://www.toato.cz/wp-content/uploads/ceske_ghicko_ghi_WEBSIZE.jpg)
„Ghí je asi nejstarší superpotravinou na světě. V historii se s ním můžeme setkat v souvislosti s ajurvédou, starou indickou medicínou, kde bylo považováno za elixír života. Málokdo ale ví, že ghí není žádnou novinkou ani v našich krajích. Naše babičky neměly lednice, a tak přepouštěly máslo, aby jim déle vydrželo. Dnes je velký boom ghí, protože vědecké výzkumy potvrzují, že je to velmi hodnotný a zdraví prospěšný tuk,“ vysvětluje Andrea Dostálová, zakladatelka společnosti České ghíčko, které vyrábí ghí ručně a podle tradiční receptury.
A jak tedy tato superpotravina vzniká? „Přepuštěné máslo se získává z klasického kravského másla – pro naše Bio ghí ho v sezoně odebíráme z Polabských mlékáren a pochází od krav, které se živí trávou – tzv. grass-fed, takže naše letní bio ghí je plné vitamínů, minerálů a kyseliny CLA. Postup je pak stejný: máslo se musí dlouho vařit a při ohřívání se postupně odpařuje voda, až zmizí úplně. Bílkoviny a všechny tuhé částice se z másla vysrážejí a zkaramelizováním se mu dodá chuť. Následně se vše odfiltruje, přecedí a máme čistý máselný tuk,“ upozorňuje Andrea Dostálová.
10 důvodů, proč používat ghí:
1. Nahradí všechny tuky
Ghí lze použít v teplé kuchyni všude tam, kde byste použili jakýkoliv jiný tuk. Je tak ideální nejen na vaření a pečení, ale také na smažení. A použít ho můžete jen tak na chleba – stačí ho natřít. Skvěle chutná a voní v jakékoliv podobě.
2. Nepřepaluje se a nezapáchá
„Ghí má vysoký kouřový bod – až 250 ℃. Ani při skutečně vysokých teplotách se tedy nepřepaluje a ani během zahřívání nevznikají nestravitelné toxické látky, jako je tomu u mnoha jiných tuků,“ vysvětluje hlavní přednost ghí Andrea Dostálová z Českého ghíčka.
3. Ghí je zásobárnou vitamínů
Tato superpotravina neobsahuje mléčnou bílkovinu, zlepšuje trávení a je plná vitamínů (A, D, E, K a antioxidantů). Ghí je vhodné pro lidi trpící záněty zažívacího traktu i ty, kdo mají alergii na lepek, protože jim dodá patřičné potřebné látky.
4. Ghí vydrží i rok a nemusí se chladit
„Ghí je čistý máselný tuk nejvyšší kvality získaný přepuštěním čerstvého másla. Odstraněním mléčné bílkoviny a odpařením vody získáme velmi dlouhou trvanlivost bez nutnosti chlazení. V lednici, nebo jen ve spíži či kdekoliv jinde vám vydrží minimálně 12 měsíců,“ upozorňuje Andrea Dostálová.
![České ghíčko](https://www.toato.cz/wp-content/uploads/ceske_ghicko_02_WEBSIZE.jpg)
5. Chuť másla pro ty, kdo mají intoleranci na laktózu
Ghí neobsahuje žádné mléčné bílkoviny. Chuť a vůni másla si tak mohou dopřát i lidé s intolerancí kaseinu a laktózy, jejichž počet se poslední roky zvyšuje.
6. Ghí zlepšuje trávení
Stimuluje totiž tvorbu žaludečních kyselin, a tím podporuje dobré zažívání a chuť k jídlu.
7. Zázračná kyselina máselná
Ghí obsahuje kyselinu máselnou, která chrání střeva, působí protizánětlivě a pomáhá také udržovat hladinu inzulinu.
8. Ghí podporuje hubnutí
Energie z mastných kyselin v ghíčku pomáhá spalovat tuky a celkově detoxikovat tělo, protože na sebe váže toxiny a volné radikály, které následně odvádí z těla pryč.
9. Ghí je dobré na nervy
Ghí působí jako skvělé mozkové a nervové tonikum. Mozkové a nervové buňky totiž skvěle chrání omega 6 a omega 3 mastné kyseliny, které ghí obsahuje.
10. Ghí usnadňuje hojení
„Ghí od Českého ghíčka se dá použít nejen vnitřně, ale je vhodné také na vnější použití. Zatímco v těle udržuje zásadité prostředí a brání tak vzniku zánětů, usnadňuje hojení i zevně. Stačí ho natřít na podrážděnou pokožku – rychle ji zklidní a také hydratuje a zvláčňuje,“ přidává vlastní zkušenost Andrea Dostálová z Českého ghíčka.
Tip: Ghí od Českého ghíčka je čistý máselný tuk s chutí a vůní másla, ale s jinými vlastnostmi. Je ideální ke smažení, nepřepaluje se. Vydrží až rok, nemusí se chladit. Má blahodárné účinky na vaše zdraví. A v neposlední řadě krásně voní a dobře chutná. Koupíte ho v balení 340 ml za 211 Kč. Více na www.ceskeghicko.cz
![České ghíčko bylinkové](https://www.toato.cz/wp-content/uploads/ceske_ghicko_ghi_bylinkove_WEBSIZE.jpg)
Hitem je ghíčko s bylinkami!
Ghí od Českého ghíčka koupíte klasické čisté, v bio kvalitě, ale také s různými příchutěmi, a především bylinkami, jejichž účinky ghí ještě zvyšuje. Na výběr tak máte chilli ghí (skutečně pikantní), levandulové (zklidní žaludek a lze jej použít i zevně třeba při poštípání hmyzem), konopné, kurkumové nebo tajemně znějící ghí s konvičníkem, gotu kolou či s eleuterokokem. Své příznivce si v poslední době ale získává také kozí ghí a se začátkem školního roku zdravé pomazánky bez cukru – lískooříšková nebo arašídová ghítela.
Více se o ghíčku dočtete na www.ceskeghicko.cz