Recept na halušky z medvědího česneku se slaninou a pestem

Medvědí česnek je bylina, která má velmi pozitivní účinky na lidský organismus. Je považována za vysoce účinné přírodní antibiotikum a antioxidant. Využijte proto jarních týdnů, kdy je možné ji volně sbírat v lese, a vylepšete si svůj jídelníček. Listy medvědího česneku si můžete zpestřit chuť téměř všech pokrmů. Nadrobno nasekané se přidávají do omáček i k masu. Výborná je na chlebu s máslem či v pomazánkách. A skvěle chutnají také halušky z medvědího česneku se slaninou, zakysanou smetanou a pestem, které v této sezoně chystají v Resortu Valachy ve Velkých Karlovicích.

Halušky z medvědího česneku se slaninou a pestem
Halušky z medvědího česneku se slaninou a pestem. Foto: www.lanterna.cz

„Tato bylina, která v přírodě na první pohled zaujme vysokými štíhlými listy, vzdáleně připomínajícími konvalinku, je doslova zásobárnou živin a vitamínů tolik potřebných pro tělo po náročné zimě. Za svůj název prý skutečně vděčí medvědům. Ti ji po zimním spánku vyhledávají jako delikatesu, která jim dodává sílu,“ říká Josef Tydlačka, šéfkuchař karlovického Spa hotelu Lanterna a Bistra Razula, který do svého menu pravidelně přidává i pokrmy obsahující právě medvědí česnek. A tady je recept na halušky z medvědího česneku se slaninou, zakysanou smetanou a pestem, které se budou už brzy podávat v Bistru Razula:

Na 4 porce potřebujeme:

  • 100 g medvědího česneku
  • 250 g brambor
  • 400 g hladké mouky
  • 250 ml vody
  • sůl
  • slaninu a zakysanou smetanu

Postup

  1. Medvědí česnek omyjeme, vložíme do mixéru, přilijeme vodu a rozmixujeme.
  2. Brambory oloupeme, omyjeme a nastrouháme najemno. Přidáme k nim rozmixovaný česnek, přisypeme mouku, trošku soli a vymícháme haluškové těsto.
  3. Ve větším hrnci přivedeme k varu osolenou vodu. Do ní protlačíme halušky, které vaříme, než vyplavou na povrch. Halušky scedíme, rychle propláchneme studenou vodou a necháme okapat.
  4. Orestujeme slaninu hezky do zlatova.
  5. Připravíme si pesto: medvědí česnek společně s olivovým olejem a solí vyšleháme mixérem dohladka.
  6. K orestované slanině přidáme uvařené halušky z medvědího česneku, lehce prohřejeme a dáme na talíř, kde je zakápneme pestem.
  7. Navrch pokrmu dáme zakysanou smetanu a posypeme orestovanou slaninou.

    Spa hotel Lanterna**** Velké Karlovice
    Spa hotel Lanterna Velké Karlovice. Foto: www.lanterna.cz

Spa hotel Lanterna ve Velkých Karlovicích je díky komorní atmosféře, klidné lokalitě a špičkovým wellness službám ideálním útočištěm pro ty, kdo vyhledávají pohodovou relaxaci. V hotelovém L-Spa najdete bazén, saunový svět exotických masáží a beauty rituálů Lakshmi, o víkendu navíc i s oblíbenými saunovými rituály. Hotel se zaměřuje na moderní valašskou gastronomii s využitím krajových receptur a regionálních produktů od místních farmářů. Pro náročné gurmány je v hotelu otevřena zážitková restaurace Vyhlídka, nabízející šestichodová menu snoubená se špičkovými víny z moravských vinařství. V hotelu se pravidelně konají i degustační večery a další akce, například Noc bílých lanýžů či Michelinské galavečeře Karlovského gastrofestivalu. Jen 200 metrů od Lanterny si můžete vychutnat gastronomii zdejších kuchařů také v podobě rychlého občerstvení v Bistru Razula. Více na www.lanterna.cz

Přidejte svůj komentář!

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*