S ghí vařily už naše babičky.Dnes je symbolem zdravé výživy

Zní to jako pohádkový příběh. V době, kdy se zdálo, že na českém potravinovém trhu je už úplně všechno, se dvě kamarádky rozhodly na něj přece jen ještě něco přidat. A tak vzniklo ghíčko – přepuštěné máslo, které okamžitě nadchlo všechny, kdo chtějí vařit chutně a přitom zdravě.

České Ghíčko bylinkové
S ghí vařily už naše babičky. Foto: www.ceskeghicko.cz

„Ghí je mezinárodně uznávaný název, proto nám ho legislativa povolila. S termínem „přepuštěné máslo“ si tehdy, když jsme jako firma v roce 2015 začínali, úředníci nevěděli rady, protože tenhle druh másla u nás téměř nikdo neznal. Přitom naše babičky ho v kuchyni běžně a rády používaly. Jednak proto, že se nepřipalovalo (má vysoký kouřový bod 250 °C), a také proto, že ho mohly dlouho uchovávat jen tak ve spíži. Ghí se totiž na rozdíl od běžného másla nemusí skladovat v chladu a vydrží až 12 měsíců. Ale hlavně – cokoli na něm připravíte, chutná báječně. Třeba pravé vídeňské řízky se smaží jedině na přepuštěném másle,“ říká na úvod Andrea Dostálová, jedna ze zakladatelek firmy České ghíčko. A jak vznikl samotný název produktu? „Když jsme slyšeli, že se zákazníci ptají po ghíčku, chvíli jsme zvažovali, jestli ta zdrobnělina nepůsobí moc dětinsky. Pak jsme si ale řekli, proč ne?“

Vyplatí se dát na intuici

S nápadem na výrobu ghí přišla původně Andrey kamarádka, Dominika Flídrová, která ráda připravovala pro své známé indickou kuchyni, v níž je ghí základní ingrediencí. Andrea byla ghí okamžitě nadšená. A nejen ona. Zájem o ghí stoupal, takže ho Dominika připravovala ve stále větším množství. S kolegou pak založila firmu, o kterou ale kvůli okolnostem přišla. Andrea Dostálová v té době končila s jinou podnikatelskou činností, a protože byla od začátku přesvědčená, že ghí je naprosto geniální produkt, nabídla kamarádce pomoc. V roce 2015 tak společně s Dominikou založily firmu České ghíčko.

„Dám na intuici a věřím, že když jdou věci snadno a hladce, je to ta správná cesta. Když to naopak od začátku drhne, nebude to fungovat. Důležité je nehroutit se, když něco nevyjde. Člověk má právo dělat chyby, ale musí se umět zvednout, mít rovnou páteř a dokázat si chybu přiznat. A neudělat ji znovu,“ říká Andrea Dostálová a vzpomíná, jak firma musela před dvěma lety ustát i tzv. máselnou krizi, kdy došlo k prudkému nárůstu cen másla. „Přišlo to bez varování, takže jsme nestihli zareagovat. Naštěstí to trvalo jen asi půl roku a ceny se stabilizovaly. Byl to ale šok, hlavně v sezoně máslo nebylo. Tehdy jsme ještě neměli zkušenosti se zahraničním obchodem, tak to byl docela adrenalin.“

České Ghíčko skořice
České Ghíčko skořice. Foto: www.ceskeghicko.cz

Ghíčko používám úplně všude

„Máme doma jak čisté ghí, tak i ochucené. Nejvíc se nám osvědčilo skořicové. Ale občas pro sebe sáhnu pro „medicínu“, tedy třeba ghí s gotu kolou nebo kotvičníkem. Ghítelami ani nestíhám rodinu zásobovat,“ přiznává Andrea Dostálová.

Sama prý ghíčko používá všude, kde je zapotřebí tuk. Nejraději ho má pod rýži a na brambory, které třeba upeče pokrájené v troubě a pak do nich vmíchá levandulové ghíčko a trochu česneku. Také ho používá pod vajíčka a jako základ jídla, kdy na něm smaží cibulku a opéká zeleninu. „Na ghí často pečeme i lívance a palačinky. Nepostradatelné je při grilování, kdy jím potíráme plátový gril. A skořicové je vynikající buď na štrúdl, kdy jím polévám jablíčka, nebo když připravuju korpus na cheesecake. To stačí podrtit sušenky a smíchat je se skořicovým ghíčkem. Doporučuji, je to super!“ vzkazuje podnikatelka.

Andrea Dostálová je původním povoláním zdravotní sestra, a tak není divu, že výrobna ve Vysokém Mýtě, kde se ghíčko vaří, září čistotou a dodržují se zde přísná hygienická pravidla. A jaké má další plány? „Já v životě moc neplánuju, spíš přijímám výzvy. Například teď probíhají v naší firmě organizační změny, chceme zavést první automatickou linku, abychom děvčatům šetřili ruce. Také připravujeme nový web a e-shop. Naším cílem vždy bylo přiblížit ghíčko lidem, ukázat jim, jak je skvělé a jak ho používat. O to se budeme snažit dál. A netýká se to jen naší republiky, o ghíčko je zájem všude ve světě,“ uzavírá Andrea Dostálová ze společnosti České ghíčko.

České Ghíčko Andrea Dostálová
Zakladatelky firmy České ghíčko. Foto: www.ceskeghicko.cz

První České ghíčko

Ghí se stalo pro všechny, kdo chtějí vařit chutně a zdravě, stejně nepostradatelnou ingrediencí jako třeba olivový olej. Má totiž mnoho skvělých vlastností – především báječně chutná a voní, nepřepaluje se, obsahuje vitamíny A, D, E, K, navíc je bez mléčné bílkoviny. Také se nemusí chladit a vydrží alespoň 12 měsíců. Ajurvéda považuje ghí za zásadní potravinu pro zdravý vzhled, mentální rovnováhu a dobré trávení. Darujete-li někomu ghí, znamená to, že myslíte na jeho zdraví a pohodu.

Více na www.ceskeghicko.cz

Přidejte svůj komentář!

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*