Ghí je ideální tuk na cesty – na vaření i do lékárničky

Chystáte se kempovat a zvažujete, který tuk vzít s sebou? Aby se dal snadno převážet, cestou se nezkazil, dlouho vydržel? Pak je výběr jednoznačný – ghí, neboli přepuštěné máslo, uchováte v perfektním stavu i bez chlazení. A určitě se vyplatí přibalit do cestovní lékárničky jako první pomoc i dva balzámy s ghí: levandulový a konopný.

Ghí je ideální tuk na cesty – na vaření i do lékárničky (Foto: www.ceskeghicko.cz)

„Ghí, přepuštěné máslo, je nejen velmi dobré, ale má i spoustu dalších praktických vlastností, pro které ho lze doporučit i při cestování. Především se nemusí chladit a vydrží v nezměněné kvalitě i při vyšších teplotách. A má opravdu široké uplatnění – můžete ho použít všude tam, kde byste použili běžné máslo. Upečete na něm ryby, usmažíte palačinky, uvaříte guláš, podusíte rýži, omastíte s ním brambory a také si ho můžete jen tak samotné natřít na chleba. Skleničku s typickým modrým víčkem můžete převážet v batohu nebo kufru a jednoduše použít, kdykoli je třeba. Jen pozor, abyste ji nedali do příručního zavazadla do letadla – to by vám ji při letištní kontrole zabavili, a to by byla vážně škoda…,“ upozorňuje Andrea Zpěváková Dostálová ze společnosti České ghíčko ve Vysokém Mýtě, kde přepuštěné máslo vyrábějí už osmým rokem, ručně a podle starých receptur.

Na cesty pak doporučuje pro svoji univerzálnost klasické čisté ghí nebo BIO ghí, doma zase můžete vyzkoušet speciálně ochucená ghíčka – třeba s česnekem a solí, kurkumou a pepřem, s chilli nebo se skořicí a vanilkou.

Proč je přepuštěné máslo (nejen na cestách) lepší než obyčejné?

  • Ghí má vysoký kouřový bod 250 °C, takže se ani při vysokých teplotách nepřepaluje a nevznikají nestravitelné toxické látky. Běžné máslo má kouřový bod asi 170 °C, proto se rychle přepálí.
  • Ghí neobsahuje mléčný cukr ani bílkovinu, proto si ho mohou dopřát i lidé s intolerancí kaseinu a laktózy, kteří obyčejné máslo nemohou.
  • Ghí vydrží dlouho v nezměněné kvalitě i bez chlazení, proto se může uchovávat běžně v kuchyni nebo ve spíži a je také velmi praktické při cestování.
Ghí je ideální tuk na cesty – na vaření i do lékárničky (Foto: www.ceskeghicko.cz)

Do cestovní lékárničky:

Levandulový balzám

Skvělá dvojice – ghí a levandule – se postará o zklidnění a hojení. Třeba když si uděláte při turistice puchýře nebo odřete paty. Také štípance, škrábance, spáleniny od sluníčka, ale i popraskané rty pomůže napravit levandulový balzám. Proto se vyplatí mít ho vždy někde po ruce. Levandulový balzám koupíte na www.ceskeghicko.cz za 66 Kč (30 ml).

Konopný balzám

Kombinací konopí, ghí a včelího vosku vznikl hojivý balzám, který může pomoci při některých kožních problémech, jako jsou popraskané koutky úst, suchá svědivá místa, popraskaná kůže na rukou nebo některé typy ekzémů. Balzám příjemně voní i díky esenci pomeranče a hřebíčku. Konopný balzám koupíte na www.ceskeghicko.cz za 99 Kč (30 ml).

Tip: Velmi praktický je i obal obou balzámů – malá kulatá hliníková krabička, která se vejde do každé příruční lékárničky nebo do kabelky.

Ghí má mnoho podob

České ghíčko vyrábí nejen klasické Ghí, ale k dostání je i BIO Ghí nebo různě ochucené varianty, například s chilli, s česnekem a solí, s kurkumou a pepřem nebo s vanilkou a skořicí. V limitované edici můžete ochutnat kozí Ghí a výborné jsou i Ghítely, zdravé varianty pomazánek, které se nabízejí v těchto příchutích: lískooříšková, arašídová, kešu a kokos, mandle a káva a horká novinka Ghí zlaté mléko. Na výběr máte z několika variant velikostí, abyste mohli „ochutnávat“, než se pustíte do ghíčka ve velkém. Více na www.ceskeghicko.cz

Přidejte svůj komentář!

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*