Košíčky se skořicovým krémem a krémem z bílé vegan čokolády

Chystáte se na pečení vánočního cukroví? Přemýšlíte, co letos vymyslet zdravého, ale aby si na tom pochutnala celá rodina? Vyzkoušejte letos pečení s Ghíčkem! Nejenže cukroví získá tu správnou chuť a vůni, navíc prospějete i svému zdraví. A tady je jeden recept, do kterého se můžete rovnou pustit…

Košíčky se skořicovým krémem a krémem z bílé vegan čokolády (Foto: Lucie Rosenbergerová)
Košíčky se skořicovým krémem a krémem z bílé vegan čokolády (Foto: Lucie Rosenbergerová)

V rámci zdravého životního stylu se sice všichni snažíme tolik nemlsat, ale úplně se vánočního cukroví vzdávat, to by byla určitě škoda. „Jednotlivé suroviny jde přece vždy nahradit těmi zdravějšími. Mouku můžeme použít celozrnnou nebo špaldovou, třtinového cukru trochu ubrat a jako tuk použít ghíčko. To je totiž čistý máselný tuk nejvyšší kvality získaný přepuštěním čerstvého másla, který skvěle chutná i voní. Ghíčko je dokonce považované za superpotravinu, protože zlepšuje trávení, je plné vitamínů A, D, E, K a antioxidantů,“ říká Andrea Zpěváková Dostálová ze společnosti České ghíčko, kde přepuštěné máslo vyrábějí už šestým rokem, a to ručně, podle starých receptur. A vy si ho teď můžete vyzkoušet při pečení tohoto nápaditého cukroví!

Košíčky se skořicovým krémem a krémem z bílé vegan čokolády

Suroviny na košíčky: 200 g špaldové mouky, 80 g Ghí od Českého ghíčka, 20 g cukru, sůl

Postup: Na vál prosejeme mouku a cukr, přidáme špetku soli a Ghí od Českého ghíčka. Nožem ho v mouce rozsekáme, přidáme další přísady a rychle vypracujeme hladké a lesklé těsto, které necháme aspoň hodinu odpočinout v lednici. Z těsta pak tvoříme kuličky, které vtlačíme do vymazaných formiček. Délku pečení přizpůsobíme velikosti formiček.

Skořicový krém: tuhá část plechovky kokosového krému, 1 lžíce skořice, špetka muškátového oříšku, mletého hřebíčku, badyánu, nastrouhaná kůra z BIO pomeranče

Postup: Kokosový krém vyšleháme a vmícháme do něj koření a kůru. Vzniklým skořicovým krémem naplníme cukrářský sáček a dáme ztuhnout do lednice. Poté jím naplníme košíčky.

Krém z bílé čokolády: tuhá část plechovky kokosového krému, 1/2 tabulky vegan bílé čokolády, 1 lžíce vanilkového extraktu, 1 lžíce citrónové kůry a šťávy

Postup: Čokoládu rozpustíme nad vodní lázní a necháme vychladnout. Vmícháme ušlehaný kokosový krém, šťávu a kůru z citronu a vanilkový extrakt. Vzniklým krémem naplníme cukrářský sáček a necháme ztuhnout v lednici. Poté jím naplníme košíčky.

České ghíčko
Přepuštěné máslo vydrží bez chlazení celý rok. Foto: www.ceskeghicko.cz

Ghíčko pro každého

Na www.ceskeghicko.cz koupíte klasické Ghí (340 ml za 199 Kč, 760 ml za 355 Kč a 1 000 ml za 444 Kč), BIO Ghí (340 ml za 233 Kč, 760 ml za 444 Kč a 1 000 ml za 555 Kč), ochucená ghíčka (220 ml za 155 Kč), Kozí Ghí (220 ml za 255 Kč) či Ghítely (230 ml za 199 Kč a 1 000 ml za 555 Kč). Bez chlazení vám vydrží celý rok!

Přidejte svůj komentář!

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*