Recept na dokonale měkké perníčky se skořicovým ghí

Věděli jste, že na perníku si pochutnávali už egyptští faraonové? Kdysi se dokonce pekl i naslano s pepřem, jako pochoutka k vínu. My ale máme nejraději ty tradiční, sladké perníčky. A musí být samozřejmě krásně měkké. Tady je recept na přesně takové, navíc velmi jemné díky skořicovému ghíčku.

Recept na dokonale měkké perníčky se skořicovým ghí (Foto: www.ceskeghicko.cz)

„Málokterý moučník má tak dlouhou a zajímavou historii jako perník. Jeho pozůstatky se dokonce našly ve staroegyptských pyramidách a byl také oblíbenou pochoutkou starých Římanů. Od 15. století se pekl i u nás. Patřil ale k luxusnímu zboží, protože v té době nebylo snadné sehnat různá exotická koření pro jeho výrobu. My to dnes máme o mnoho jednodušší. Při přípravě perníčků můžeme kromě hotové kořenicí směsi přidat i ochucené skořicové ghí, které pečivo krásně zjemní a dodá mu neodolatelnou ořechovo-skořicovou chuť i vůni. Mnozí také ocení, že tyto perníčky jsou bez mléčných alergenů,“ připomíná Andrea Zpěváková Dostálová ze společnosti České ghíčko ve Vysokém Mýtě, která se s námi podělila o svůj oblíbený recept na výborné a vždy zaručeně měkké perníčky.

Dokonale měkké perníčky se skořicovým ghí

Suroviny:

75 dkg mouky (nejlépe směs špaldové a pšeničné celozrnné, vhodná je i žitná)
23 dkg medu
15 dkg skořicového ghí
3 vejce
1 lžíce kakaa
2 PL lžíce směsi koření do perníku
1 a 1/2 lžičky jedlé sody

Recept na dokonale měkké perníčky se skořicovým ghí (Foto: www.ceskeghicko.cz)

Postup:
1. Ze všech surovin vypracujeme hladké těsto, zabalíme ho do potravinové fólie a necháme v lednici odležet do druhého dne.

  1. Druhý den těsto rozválíme na placku silnou asi 3 mm, do které vykrajujeme různé tvary.
  2. Ty pomocí širokého nože nebo dortové lopatky přemístíme na plech vyložený pečicím papírem.
  3. Troubu předehřejeme na 180 stupňů, vložíme do ní plech s perníky a pečeme asi 5-7 minut.
  4. Po vytažení z trouby natřeme povrch pečiva bílkem, aby se perníčky hezky leskly. Podle zvyklostí pak můžeme ozdobit bílkovou polevou.

Tip Andrey Zpěvákové Dostálové: Perníčky pečte rychle, nenechávejte je v troubě zbytečně dlouho, jen tak budou hned krásně měkké, a takto vám vydrží několik týdnů.

Ghíčko se skořicí a vanilkou nejen do perníčků

Ghí je skvělým nosičem chutí, vůní a specifických účinků koření a bylin. Proto vznikla i řada různě ochucených ghí, například s česnekem a solí, kurkumou a pepřem, s chilli… Ovšem pro sladká jídla je úplně nejlepší Ghí se skořicí a vanilkou. Využijte ho při přípravě palačinek, štrúdlu, bábovky, na cheesecake, sladké kaše a samozřejmě nejen do perníčků, ale i na přípravu dalšího vánočního cukroví! Speciál ghí se skořicí a vanilkou koupíte na www.ceskeghicko.cz za 155 Kč.

Přidejte svůj komentář!

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*