Staročeská sakrajda s ghí provoní celou kuchyň

Pravou vánoční atmosféru pomůžou vytvořit i tradiční dobroty. Znáte třeba staročeskou sakrajdu? Tenhle perníkový závin s povidly a ořechy nesměl kdysi chybět na žádném vánočně prostřeném stole. My ale zkusíme zdravější variantu a máslo nahradíme ghí, čistým máselným tukem, který se nepřepaluje, a navíc krásně voní!

Staročeská sakrajda s ghí provoní celou kuchyň (Foto: www.ceskeghicko.cz)

Všichni se snažíme méně mlsat a zdravěji jíst, ale vzdát se na Vánoce tradičních pochoutek, to by byla vážně škoda. Zkusme ale některé suroviny nahradit těmi zdravějšími. Mouku použít celozrnnou, ubrat cukr a jako tuk použít ghí – čistý máselný tuk nejvyšší kvality získaný přepuštěním čerstvého másla, který se oproti běžným tukům nepřepaluje, protože má vysoký bod zápalu (250 °C), navíc skvěle chutná a má oříškovou vůni.

„K velkým výhodám ghíčka také patří, že si ho mohou dopřát i ti, kdo běžné máslo nemůžou. Ghí totiž, na rozdíl od klasického másla, neobsahuje laktózu (mléčný cukr), s jejímž trávením mají problém lidé s nedostatkem enzymu laktázy. Zároveň neobsahuje ani kasein, což je mléčná bílkovina, na kterou jsou také někteří lidé alergičtí. Navíc vydrží až rok bez chlazení,“ říká Andrea Zpěváková Dostálová ze společnosti České ghíčko, kde přepuštěné máslo vyrábějí už šestým rokem, ručně a podle starých receptur.

Tip od Andrey Zpěvákové Dostálové: Pro pečení vánočního cukroví a dezertů vyzkoušejte Ghí speciál skořice s vanilkou – pečivo bude nejen jemné a vláčné, ale bude i krásně vonět!

Recept: Staročeská sakrajda

Suroviny:

  • 300 g hladké mouky
  • 1 lžička sody
  • perníkové koření – nejlépe čerstvě natlučené (skořice, badyán, hřebíček, muškátový oříšek, mletý zázvor)
  • 200 g moučkového cukru
  • 2 lžíce medu
  • 1 vejce
  • 70 g Ghí speciál skořice s vanilkou od Českého ghíčka
  • 1 lžíce rumu
  • 1 lžíce mléka
  • 300 g švestkových povidel
  • 200 g nasekaných vlašských ořechů

Postup:

  1. V robotu s hnětačem připravíme těsto: mouku prosejeme, přidáme sodu, koření a cukr.
  2. V jiné nádobě rozšleháme vejce, přidáme tekutý med, rozpuštěné skořicové ghíčko a rum. 3. Vypracujeme hladké těsto, pokud je příliš tuhé, přidáme trochu mléka.
  3. Těsto zabalíme do potravinové fólie a necháme v lednici přes noc odležet.
  4. Druhý den těsto rozdělíme na dva díly, z nichž vyválíme dvě placky asi půl cm silné.
  5. Potřeme je povidly a posypeme ořechy. Každou placku zabalíme jako závin a potřeme rozšlehaným vejcem.
  6. Záviny otočíme na plechu spojem dolů a pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C asi 30 minut, než zezlátnou.
  7. Necháme je vychladnout a krájíme na plátky.
Andrea Zpěváková Dostálová
Andrea Zpěváková Dostálová ze společnosti České ghíčko. Foto: www.ceskeghicko.cz

Ghíčko pro každého

Na www.ceskeghicko.cz koupíte klasické Ghí (340 ml za 199 Kč, 760 ml za 355 Kč a 1 000 ml za 444 Kč), BIO Ghí (340 ml za 233 Kč, 760 ml za 444 Kč a 1 000 ml za 555 Kč), ochucená ghíčka (220 ml za 155 Kč), Kozí Ghí (220 ml za 255 Kč) či Ghítely (230 ml za 199 Kč a 1 000 ml za 555 Kč). Bez chlazení vám vydrží celý rok!

Přidejte svůj komentář!

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*