Vídeňská cibulka udělá i z obyčejné kaše delikatesu

Bramborová nebo hrachová kaše, ale i čočka nebo omeleta se změní v delikatesu, posypeme-li ji na závěr smaženou cibulkou. Ta bude nejchutnější a také nejvzhlednější, pokud ji nakrájíme na tenké prstýnky a usmažíme na ghí.

České ghíčko - cibulové kroužky
Smažené cibulové prstýnky. Foto: www.ceskeghicko.cz

„Stejně jako se pravý vídeňský řízek smaží zásadně na přepuštěném másle, je stejný postup ideální i pro přípravu smažené cibulky. Ghí, jak nazývá přepuštěné máslo ajurvéda, má totiž vysoký kouřový bod (250 °C), takže se nepřepaluje, a navíc dodá smažené cibuli nezaměnitelnou chuť a vůni. Proto ho rády používaly už naše babičky, a to nejen ke smažení, ale i k maštění knedlíků, kaší, brambor, do polévek a omáček, k potírání drůbeže, při pečení koláčů a buchet. Do zlatova usmaženými cibulovými prstýnky můžete posypat bramborovou nebo hrachovou kaši, čočku, omeletu i vařené brambory, nebo jimi přizdobit třeba guláš,“ radí Andrea Dostálová ze společnosti České Ghíčko a připomíná ještě jednu důležitou vlastnost ghí – tím, že neobsahuje mléčné bílkoviny, nemusí se ho obávat ani lidé s intolerancí laktózy a kaseinu.

Smažené cibulové prstýnky

Suroviny:

1 větší bílá nebo žlutá cibule, 1 lžíce hladké mouky, ghí od Českého Ghíčka

Postup:

Cibuli oloupejte a nakrájejte na tenčí kolečka. Ta pak dejte na hromádku na hluboký talíř a zlehka je posypejte hladkou moukou. Udělejte to ale až těsně před smažením, jinak by mouka zvlhla a prstýnky by byly „blátivé“.

Na menší hlubší pánvi rozehřejte ghí od Českého Ghíčka tak, aby vrstva tuku byla asi 1 cm vysoká. Pak po částech vkládejte cibulové kroužky. Jakmile začnou zlátnout, vyjměte je děrovanou naběračkou a rozložte na papírovou utěrku. Můžete hned podávat.

Tip: Vyzkoušejte BIO Ghí

České Ghíčko BIO
České Ghíčko BIO. Foto: www.ceskeghicko.cz

Ghíčko v bio kvalitě je čistý máselný tuk s chutí a vůní másla, který pochází od krav chovaných v ekologickém zemědělství. Krávy se pasou většinu času na trávě, proto jejich mléko obsahuje i větší množství vitamínů, minerálů a např. kyselinu CLA, která pomáhá snižovat tuky i hladinu cholesterolu v těle a pomáhá budovat svalovou hmotu. Bio ghíčko se nepřepaluje, krásně voní a skvěle chutná. Vydrží až rok a nemusí se chladit. Bio Ghí koupíte na www.ceskeghicko.cz za 422 Kč (760 ml).

Ghí se stalo pro všechny, kdo chtějí vařit chutně a zdravě, stejně nepostradatelnou ingrediencí jako třeba olivový olej. Má totiž mnoho skvělých vlastností – především báječně chutná a voní, nepřepaluje se, obsahuje vitamíny A, D, E, K, navíc je bez mléčné bílkoviny. Také se nemusí chladit a vydrží alespoň 12 měsíců. Ajurvéda považuje ghí za zásadní potravinu pro zdravý vzhled, mentální rovnováhu a dobré trávení. Darujete-li někomu ghí, znamená to, že myslíte na jeho zdraví a pohodu.

Více na www.ceskeghicko.cz

Přidejte svůj komentář!

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*